CURRENT AFFAIRS
STATIC GK
Quantitative Aptitude
DATA INTERPRETATION & LOGICAL REASONING
LOGICAL REASONING 🔴
English Proficiency
TISSNET MOCKS

Practice Question & Solution | Set 1

  1. What percent of a day in 6 hours?
    1.25%
    2.52%
    3.50%
    4.5%
  2. Two-fifth of one-third of three seventh of a number is 15.What is 40% of that number?
    1.501
    2.105
    3.525
    4.150
  3. The population of of a town is 176000.If it increase at the rate of 5% per annum,what will be it’s population 2 years hence?
    1.194000
    2.194040
    3.190440
    4.194104
  4. The length and breath of a rectangle are increased by 20% and 30%.The area of the resulting rectangle exceeds the area of the original rectangle?
    1.50%
    2.65%
    3.56%
    4.156%
  5. Water tax is is increased by 20% but its consumption is decreased by 20%.Then increase or decrease in the expenditure of the money is
    1.40%
    2.4%
    3.96%
    4.None of the above.
  6. Sugar contain 5% water .What quantity of pure Sugar should be added to 10 litres of water to reduce this to 2%.
    1.5lit
    2.6lit
    3.10lit
    4.15lit
  7. In an election between 2 candidates,Candidate who gets 40% of the total vote defeated by 15000.The no of votes polled by winner
    1.10000
    2.45000
    3.30000
    4.6000
  8. The price of a fan is decreased by 20%.as a result of wh ich the sale increased by 40%.What will be the effect on the total revenue of the shop?
    1.12%
    2.10%
    3.20%
    4.30%
  9. Raj save 10%,after 2 years when his income is increased by 10%,he could save the same money then how much his expenditure increased?
    1.10%
    2.20%
    3.5%
    4.15%
  10. If x% of y is equal to z then what percentage of z is x?
    1.y2  /100
    2.x  2/100
    3.1002/y
    4.1002/x

Solution

  1. Ans: A) 25%
    Solution:(6/24)×100=25%
  2. Ans : B) 105
    Solution:(2/5)(1/3)(3/7)×x=15.
    X=(15×(7/3)×(5/2)×3)=525/2.
    40% of x=(40/100)(525/2)=>105.
  3. Ans: B) 194040
    Solution:176000×(105/100)(105/100)=88×105×21=194040.
  4. Ans: C)56%
    Solution:(120/100) ×(130/100) ×100=156.
    156-100=56.
  5. Ans: B) 4%
    Solution:((20×20)/100)=4.
  6. Ans: D) 15lit
    Solution:0.5/(x+10)=2/100.
    2x=30
    X=15.
  7. Ans: B) 45000
    Solution:40%-looser,60%-winner, defeated 15000=20%
    Winner=60%=15000×3=45000.
  8. Ans: A) 12%
    Solution:Original revenue=100×100=10000.
    After 20% decrease=80×140=11200.
    Hence [(11200-10000)/10000] ×100=[1200/10000] ×100
    =12%.
  9. Ans: A) 10%
    Solution:Let income=100,saving=10 and expenditure=90.
    New income=110,saving=11 and e=99.
    E increased %=[(99-90)/90] ×100=(9/90)×100=10%.
  10. Ans: C) 1002/y
    Solution:(x/100)y=z;
    (x/z)=(100/y).
    (x/z) ×100=100×(100/y)=>1002/y.
× WhatsApp Us (24x7) for queries