TISSNET 2020 Question Paper

TISSNET 2020 Question Paper| Download the PDF

TISSNET 2020 Question Paper with Solution

TISSNET 2020 Question paper had 100 questions, as per the pattern, 30 questions from Mathematical Ability,30 Questions from English Proficiency and rest 40 questions from General Awareness.
Here is the list of all 40 Questions from GA/GK sections
You can also download past year TISSNET Question Paper at the end of this blog.

  1. “The best way to find yourself is to lose yourself in the service of others”. is said by
    A. Mother Teresa B. Mahatma Gandhi C. Nelson Mandela D. Martin Luther King Jr
    Answer: B. Mahatma Gandhi
  2. India celebrated its first independence in which year?
    A. 1930 B. 1935 C. 1942 D. 1929
    Answer: A. 1930
  3. Who is considered as the father of local self government in India?
    A. Lord Curzon B. Lord Ripon C. Raja Ram Mohan Roy D. William Bentick
    Answer: B. Lord Ripon
  4. Who propounded the Drain of Wealth theory?
    A. Raja Ram Mohan Roy B. JL Bajaj C. Dadabhai Naroji D. Ghanshayam Das Birla
    Answer: C. Dadabhai Naroji
  5. Target under SDG-17: Strengthen the means of implementation and revitalize the Global Partnership for sustainable development?
    A. Finance
    B. Capacity Building
    C. Trade Facilitation D. Sports Tournaments
    Answer: D. Sports Tournaments
  6. The Venue of COP 25 of UNFCCC?
    A. Chile B. Madrid C. Kigali D. Paris
  7. Odd one Out:
    A. PV Sindhu B. Saina Nehwal C. Ayala Gupta D. Ashwani Nachappa
    Answer: D. Ashwani Nachappa
  8. Odd one out:
    A. Kiran Majumdar Shaw B. Arundhati Bhattacharya C. Anu Aga D. Vandana Luthra
    Answer: B. Arundhari Bhattacharya
  9. What was the order of recent Lok Sabha election 2019?
    A.17 B. 16 C. 15 D. 14
    Answer: A. 17
  10. Scheme subsumed under Ayushman Bharat Scheme?
    A. Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY)
    B. Senior citizen Health Insurance scheme (SCHIS)
    C. None D. Both
    Answer: D. Both
  11. How many Red Balls are there in Snooker?
    A.14 B. 10 C. 15 D. n
    Answer: C. 15
  12. Agricultural shot is in
    A. Cricket B. Golf C. Football D. Polo
  13. Who is the Youngest PM in the world?
    A. Boris Johnson
    B. Sanna Marine
    C. Justin Trudeau
    D. Jacinda Arden
    Answer: B. Sanna Marine
  14. Which country is the largest source of CO2 Emitter in the world?
    A. USA B. India C. China D. Russia
    Answer: C. China
  15. The largest lift Irrigation project, Kaleshwaram Project is located in which state?
    A. Tamilnadu B. Andhra Pradesh C. Telangana D. Karnataka
    Answer: C. Telangana
  16. Araks Valley is situated in which Indian state?
    A. Manipur B. Andhra Pradesh C. Telangana D. Meghalaya
    Answer: B. Andhra Pradesh
  17. Which 2 gases react to deplete the Ozone layer?
    A. Hydrogen and Carbon
    B. Chlorine and Bromine
    C. Chlorine and Oxygen
    D. Nitrogen and Sulphur
    Answer: B. Chlorine and Bromine
  18. 1st Receipt of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
    A. Geet Sethi B. Karnam Malleshwari C. Vishwanathan Anand D. Sachin Tendulkar
    Answer: C. Vishwanathan Anand
  19. Which of the following UTs are with Legislature?
    A. Delhi, Jammu & Kashmir, Puducherry
    B. Delhi, Jammu & Kashmir, Daman & Diu
    C. Delhi, Ladakh, Puducherry
    D. Chandigarh, Jammu Sc Kashmir, Puducherry
    Answer: Delhi, Jammu & Kashmir, Puducherry
  20. The theme of world day against child labour 2019 is
    A. child labour is unacceptable
    B. We are united against child labour
    C. Say No to Child Labour
    D. Children shouldn’t work in fields, but on dreams
    Answer: Children shouldn’t work in fields, but on dreams
  21. Not SME Cluster is recognized by MSME?
    A. Noida B. Firozabad C. Ghaziabad D. Lucknow
    Answer: Firozabad
  22. What is the full form of HTML?
    A. Hyper Text Markup Language
    B. Hypo Text Markup Language
    C. Hyper Time Markup Language
    D. Hyper Text Mark Language
    Answer: Hyper text markup Language
  23. What was the name of Rover deployed in Chandrayan 2 mission?
    A. Pragyan B. Vikram C. Kalam D. Satish
    Answer: Pragyan
  24. Name of India’s 1st planned manned mission?
    A. Aryabhatta B. Rohini C. Gaganyaan D. Aditya
    Answer: Gaganyaan
  25. High speed locomotive with speed 180 kmph is manufactured at
    A. BHEL B. Vadodara C. Patiala D. Chitranjan locomotive works in WB
    Answer: Chitranjan locomotive works in WB
  26. The concept of Gross National happiness is utilized by which country to measure development?
    A. Bhutan B. Brazil C. Finland D. New Zealand
    Answer: Bhutan
  27. Which of the following arctic animal is considered as the most vulnerable due to global warming
    A. Tiger B. Deer C. Narwal D. Rhino
    Answer: Narwal
  28. .State immunization against Filaria?
    A. NIP B. Bihar C. UP D. Rajasthan
    Answer: UP
  29. The uninhabitable earth is a book is written by
    A. Esther Duflo B. David Wallace Wells C. Greta Thunberg D. Sunita krishanan
    Answer: David Wallace Wells
  30. Which state has the maximum elderly people in India?
    A. Bihar B. Kerala C. UP D. Rajasthan
    Answer: Kerala
  31. The 71st amendment amended 8th schedule and added konkani, maitei and….language?
    A. Bhojpuri B. Tuli C. Awadhi D. Nepali
    Answer: Nepali
  1. Organization formed in 1955 and then reference of GATT etc
    A. OECD B. OPEC C. INTO D. APEC
    Answer: WTO
  2. Aim of Sagarmala Project?
    A. Port led development B. River port development C. Railways grid Development D. Develop inland waterways
    Answer: Port led development
  3. Nishtha scheme is related to
    Answer: Improving Quality of School Education through Integrated Teacher Training
  4. Margarita with a straw is directed by
    A. Sonali Bose B. Nandita Das C. Joya Akhtar D. Konkana Sen Sharma
    Answer: Sonali Bose
  5. Edward Wallami in 1888 proposed the idea for
    A. ATM Cards B. Debit Cards C. Credit Cards D.Master Cards
  6. Lesser hazardous aquatic pollutant in arctic?
    A. Sewage B. Acid precipitation C. Heavy metals D. Hot Water
    Answer: Hot water
  7. Chairman of NHRC?
    A. Pinaki Chandra Ghose B. HL Dattu C. Vinod Rai D. Justice Chamleshwar
    Answer: HL Dattu
  8. Which state has the highest groundwater level?
    A. UP B. Haryana C. Kerala D. Rajasthan
    Answer: Haryana
  9. Candidate removed from anti party activities?
    A. Disqualification B. Defection C. Dismembered D. Dissolution
    Answer: Defecation
TISSNET Question Paper

The Mathematical ability & English Proficiency of TISSNET 2020 Question paper is not available,but they are almost of the same level that has been asked previously. Check it from the below links.

TISSNET Previous Year Question Paper

TISSNET Question Paper PDF|2016 Download:Click Here

TISSNET Question Paper PDF|2017 Download:Click Here

TISSNET Question Paper PDF|2018 Download:Click Here

TISSNET Question Paper PDF| 2019 Download:Click Here

Must Read TISS-NET Articles

TISSNET 2020: Complete Guide : Click Here

Leave a Comment



Your email address will not be published. Required fields are marked *